Dec 29, 2011

Ad Block Plus: Ξεφορτωθείτε τις διαφημίσεις

Αν ανήκετε κι εσείς στην κάστα εκείνων των ανθρώπων που τους εκνευρίζουν οι διαφημίσεις πρέπει οπωσδήποτε να δείτε το πρόσθετο για τον FireFox Ad Block Plus. (Δείτε εδώ πως εγκαθιστάτε πρόσθετα).

Είναι ανοιχτού κώδικα και αναπτύσσετε από χρήστες οι οποίοι "μαρκάρουν" τις ανεπιθύμητες εικόνες και τις καταχωρούνε σε μία λίστα. Εάν εσείς έχετε ρυθμίσει το πρόσθετο να λειτουργεί με αυτή τη λίστα τότε αυτές οι εικόνες δεν θα εμφανίζονται σε εσάς.

Πρόκειται για το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο πρόσθετο από τους χρήστες του FireFox. Η σελίδα του είναι αυτή αφού το εγκαταστήσετε   μπορείτε να πατήσετε πάνω στο εικονίδιο του στην άνω μπάρα και να επιλέξετε Filter preferences.

Θα σας εμφανίσει το παρακάτω παράθυρο από εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε τις λίστες που θα χρησιμοποιήσετε. Πατώντας Add Filter Subscription διαλέγετε κάποια λίστα για να την προσθέσετε.
Το Allow non-intrusive advertising το ξε-τσεκάρετε αν δεν θέλετε ούτε διαφημίσεις που δεν θεωρήθηκαν εκνευριστικές. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λίστες είναι η EasyList και η Fanboy's List η τρίτη λίστα που έχω προσθέσει είναι ελληνικού ενδιαφέροντος (ασχολείτε δηλαδή με το να μπλοκάρει τις διαφημίσεις από ελληνικά sites0 και θα την βρείτε εδώ.


Adblock Plus Pop-up Addon
Και για το τέλος με αυτό το πρόσθετο βοηθό του Ad Block Plus μπορείτε να διαχειριστείτε τα αναδυόμενα παράθυρα (γνωστά και ως pop-up).

Scroogle: Μηχανή αναζήτησης που δεν κρατάει αρχείο

Είδαμε στο προηγούμενο άρθρο (link) ότι η Google έχει στραμμένους επάνω μας τους trackers της. Επίσης η εταιρία κρατάει αρχείο 18 μηνών από τις αναζητήσεις μας. Οπότε για να την ευχαριστήσω για το hosting του blog (γιορτές έχουμε) και τις τακτικές της σήμερα θα παρουσιάσω το Scroogle!
Τι είναι η Scroogle;
Το Scroogle είναι μία μηχανή αναζήτησης που εξάγει τα αποτελέσματα από την αντιστοιχεί της Google. 
Ουσιαστικά τα αποτελέσματα είναι ακριβώς τα ίδια. Σε αντίθεση όμως με την Google υπόσχεται ότι δεν κρατάει αρχείο, δεν υπάρχουν trackers, και για κερασάκι στην τούρτα μας επιτρέπει αναζητήσεις με κρυπτογράφηση SSL.

Γιατί να εμπιστευτούμε την Scroogle;
Επειδή η Google έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να εμποδίσει την λειτουργία της.

Και τέλος οι απαραίτητοι σύνδεσμοι
Η μηχανή αναζήτησης:http://www.scroogle.org/cgi-bin/scraper.htm
Η μηχανή αναζήτησης με κρυπτογράφηση SSL: https://ssl.scroogle.org/
Για να προσθέσετε στον Firefox την Scroogle έδω ως μηχανή αναζήτησης θα βρείτε μία ωραία λίστα για διαφορετικές γλώσσες και για την απλή έκδοση όπως και για την κρυπτογραφημένη έκδοση.

Dec 27, 2011

Ghostery: Δείτε ποιοι σας παρακολουθούν


Ένας από του λόγους που παρακολουθούμαστε κατά την περιήγηση μας στο διαδίκτυο είναι η στατιστική. Ένα κράτος ή μια εταιρία παρακολουθόντας τους πολίτες ως σύνολο μπορεί να βγάλει κάποια στατιστικά συμπεράσματα, όταν μάλιστα παρακολουθεί έναν πολίτη ξεχωριστά μπορεί να γνωρίζει ουσιαστικά τα πάντα για αυτόν το πως θα τα χρησιμοποιήσει κυμαίνετε από το να τον χαρακτηρίσει επικίνδυνο ή να μπορεί να του πλασάρει χαζοχαρούμενες διαφημίσεις ειδικά για αυτόν (όχι δεν είναι ήταν θέμα τύχης η διαφημίσεις που ξεπετάγονταν).

Θα δούμε λοιπόν ένα πρόσθετο για τον Firefox ονόματι Ghostery αφού το εγκαταστήσουμε (βλέπε εδώ) βλέπουμε  το εικονίδιο με το φαντασματάκι στην μπάρα μας.


Ο αριθμός (2 στην προκειμένη περίπτωση) είναι οι trackers που μας παρακολουθούν. Αν κάνουμε κλικ επάνω στο φαντασματάκι θα εμφανιστεί το μενού όπου μορούμε να δούμε ποιος μας παρακολουθεί, να βρούμε τι πληροφορίες υπάρχουν για αυτόν και να τον μπλοκάρουμε.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο κώδικας του Ghostery θεωρείτε κλειστός, αν και η εταιρία έδειξε τον κώδικα(όχι όμως για το πρόσθετο) το Ghostery ανήκει πλέον στην εταιρία Evidon (πρώην The Better Advertising Project). Μπορεί ακόμα και το ίδιο να κατασκοπεύει χρησιμοποιήστε το με δική σας ευθύνη. Δική μου συμβουλή δείτε το- επιβεβαιώστε ότι δεν είμαι τρελός και όντως μας παρακολουθούν- απεγκαταστήσετε, σύντομα θα σας πληροφορήσω πως να απαλλαγείτε από τους κατασκόπους.

Εύρεση, λήψη και εγκατάσταση πρόσθετων στον Firefox

Επειδή θα αναφερθώ αρκετές φορές στο μέλλον για πρόσθετα του Firefox βρήκα για εσάς σε αυτη τη πηγή: http://telemathea.uom.gr/ τις οδηγίες για εύρεση, λήψη και εγκατάσταση πρόσθετων.

Μπορείτε να αναζητήσετε και να μεταφορτώσετε νέες επεκτάσεις και θέματα μέσω του ίδιου του  Firefox:
  1. Επιλέξτε από το μενού Εργαλεία → Πρόσθετα.
  2. Κάντε κλικ στο πλήκτρο Λήψη πρόσθετων. Εμφανίζεται μια λίστα με συνιστώμενα πρόσθετα. Για να εμφανίσετε περισσότερες πληροφορίες για ένα πρόσθετο κάντε κλικ επάνω του.
  1. Για να αναζητήσετε πρόσθετα, πληκτρολογήστε μία ή περισσότερες λέξεις κλειδιά στο πλαίσιο της αναζήτησης και πατήστε Enter. Θα εμφανιστεί μια λίστα με πρόσθετα που ταιριάζουν με τα κριτήρια που προσδιορίσατε. Στις πρόσθετες πληροφορίες που εμφανίζονται όταν κάνετε κλικ πάνω σε ένα πρόσθετο αναγράφεται και ο τύπος του (π.χ. Επέκταση στην παραπάνω εικόνα).
  1. Για να εγκαταστήσετε ένα πρόσθετο πατήστε το πλήκτρο Προσθήκη στον Firefox. Πιθανώς θα σας ζητηθεί να αποδεχτείτε την άδεια τελικού χρήστη (end user license agreement). Ο Firefox θα κάνει λήψη του πρόσθετου και θα σας εμφανίσει το παράθυρο εγκατάστασης λογισμικού. Για να ξεκινήσει η εγκατάσταση πατήστε το πλήκτρο Εγκατάσταση τώρα.
  1. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης θα πρέπει να επανεκκινήσετε τον Firefox για να χρησιμοποιήσετε το νέο πρόσθετο. Για να κάνετε την επανεκκίνηση πατήστε το πλήκτρο Επανεκκίνηση Firefox.
Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε, να μεταφορτώσετε και να εγκαταστήσετε πρόσθετα μέσω του αντίστοιχου δικτυακού τόπου του Mozilla Firefox. Για να μεταβείτε σε αυτόν τον ιστοτόπο πατήστε το σύνδεσμο Περιήγηση σε όλα τα πρόσθετα στο παράθυρο των Πρόσθετων (Εργαλεία → Πρόσθετα).
Στον ιστοτόπο των πρόσθετων μπορείτε να αναζητήσετε πρόσθετα ανάλογα με την κατηγορία τους, να δείτε συνιστώμενα πρόσθετα, να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες και αξιολογήσεις για τα πρόσθετα καθώς και να κάνετε λήψη και εγκατάσταση επεκτάσεων, θεμάτων και πρόσθετων λειτουργιών.

Dec 25, 2011

Κρυπτογραφώντας κείμενα με το Furius Cipher

To Furius Cipher είναι ένα απλό πρόγραμμα που επιτρέπει στους χρήστες του να κρυπτογραφήσουν απλά και γρήγορα κείμενα. Χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση Advanced Encryption Standard (AES) (wiki).


Η διαδικασία έχει ως εξής:

Κρυπτογράφηση
  1. Επιλέγετε Encrypt (υπάρχει από προεπιλογή).
  2. Στα πεδία Password και Confirm password βάζετε τον κωδικό που επιθυμείτε.
  3. Στο πεδίο Plain Text το κείμενο που θέλετε να κρυπτογραφήσετε.
  4. Πατάτε Encrypt Text.
  5. Στο πεδίο Cipher Text εμφανίζετε το κείμενο κρυπτογραφημένο το αποθηκεύετε ή το στέλνετε.




Αποκρυπτογράφηση
  1. Επιλέγετε Decrypt.
  2. Στα πεδία Password και Confirm password βάζετε τον κωδικό με τον οποίο κρυπτογραφήθηκε το κείμενο.
  3. Στο πεδίο Cipher Text το κρυπτογραφημένο κείμενο.
  4. Πατάτε Decrypt Text.
  5. Στο πεδίο Plain Text εμφανίζετε το αρχικό κείμενο.





Εγκατάσταση
Κάτω στην σελίδα http://www.marcus-furius.com/?page_id=181 υπάρχει ο πηγαίος κώδικας και το πακέτο deb  για ubuntu/mint και άλλες βασισμένες στο debian διανομές.


Ιδέες
Για επικοινωνίες μπορείτε να βάζετε κωδικό την πρώτη παράγραφο από ένα site ή μία εφημερίδα η εναλλαγή διάφορων ιστιοσελίδων ανάλογα με την ημερομηνία.
Ιδέες για σχιζοφρενείς
Στείλτε τα κείμενα με κρυπτογραφημένο mail. Ντυθείτε James Bond, Superman και πράκτορες της ΚΥΠ αφήστε τους κωδικούς σε προσυμφωνημένα σημεία. Βάλτε γρίφους. Ντυθείτε Θου-Βου. Κατηγορήστε το έτερον ήμισυ για αντικατασκοπεία. Ντυθείτε Men in Black.