Dec 19, 2011

Keyloggers Part 2: Πως να προστατευτείτε;

Συνεχίζοντας από το πρώτο άρθρο. Ας δούμε λοιπόν ποιες μορφές άμυνας μπορούμε να συμπεριλάβουμε για αποτελεσματική προστασία.

Πρώτο στάδιο.
  1. ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ROOT-ADMIN ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!!! (Ναι τo linux είναι αρκετά ασφαλές λειτουργικό αν δώσεις όμως τον ΚΩΔΙΚΟ ROOT σε κάποιον και δη γνώστη του θέματος μπορεί να σου κάνει άνω κάτω τα πάντα).
  2. Ψάχνουμε για επιπλέον βύσματα στο καλώδιο του πληκτρολογίου (hardware keyloggers).
  3. Φροντίζουμε το σύστημα να είναι καθαρό. 
  4. Χρησιμοποιούμε κάποιο πρόγραμμα για firewall (μπορεί να ενοχλήσει το πρόγραμμα να αποστείλει τα δεδομένα).
  5. Χρησιμοποιούμε antivirus-antispyware (κυρίως για windows).
  6. Αντικαθιστούμε τα προγράμματα antivirus-antispyware και firewall αν υποψιαζόμαστε υποκλοπήμπορεί να στάθηκαν αδύναμα ή ο θύτης να προσθέσει εξαιρέσεις για το λογισμικό του.
Δεύτερο στάδιο.
Μπορείτε να γράψετε τον κωδικό σας ανακατεμένα χρησιμοποιώντας το ποντίκι δηλαδή WORD κλικ στην αρχή PASS. Σύνολο PASSWORD. Ίσως μπερδέψει ελάχιστα τον θύτη. Αν στο ενδιάμεσο πληκτρολογήσετε κάπου αλλού άσχετα γράμματα ακόμα καλύτερα.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε virtual keyboard δηλαδή ένα εικονικό πληκτρολόγιο κάτι σαν αυτό:
και να πατάτε τον κωδικό με το ποντίκι αυτό βέβαια δεν σας προφυλάσσει από προγράμματα που καταγράφουν βίντεο από το σύστημα σας. Το συγκεκριμένο είναι το Onboard και βρίσκετε και στο κέντρο λογισμικού του Ubuntu.

Τρίτο στάδιο.
Τελευταία επιλογή ίσως η πιο ασφαλής. Υπάρχουν φορητές εκδόσεις του Firefox (link) τοποθετήστε το σε ένα φλασάκι, βρείτε ένα σύστημα που είναι ασφαλές, αποθηκεύστε όλους τους κωδικούς σας σε αυτήν την έκδοση, όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποιον άλλο υπολογιστή τοποθετείτε το φλασάκι και συνδέεστε αυτόματα.

Τέταρτο στάδιο.
Φτάνουμε στο στάδιο σχιζοφρένειας φτιάξτε ένα LIVE CD ή USB linux και χρησιμοποιείστε αποκλειστικά αυτό αφού βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν hardware keyloggers.

Keyloggers Part 1: Τι είναι;

Ίσως το χειρότερο είδος κακόβουλου λογισμικού για την ασφάλεια μας είναι τα keyloggers πρόκειται για λογισμικό ή συσκευές που υποκλέπτουν τα δεδομένα σας.

Ποιος εγκαθιστά Keyloggers;
Οποιοσδήποτε, κύριες κατηγορίες:
  1. Κάποιος που προσπαθεί να υποκλέψει κωδικούς, συνήθως καρτών.
  2. Ζηλιάρηδες σύντροφοι.
  3. Τα καθεστώτα.
  4. Ζηλιάρηδες σύντροφοι.
  5. Κάφροι φίλοι.
  6. Ζηλιάρηδες σύντροφοι.
  7. Εσείς οι ίδιοι για να παρακολουθείτε τι συμβαίνει στον υπολογιστή σας.
  8. Ζηλιάρηδες σύντροφοι.
  9. Η μαμά και ο μπαμπάς.
  10. Ζηλιάρηδες σύντροφοι.

Τι μορφή έχουν;
Έχουν διάφορες μορφές:
  1. Λογισμικό: Εγκαθίσταται όπως ένας ιός.
  2. Hardware: Εγκαθίστανται από τον θύτη με φυσική επαφή με τον υπολογιστή σας.
  3. Wireless: Κυκλοφορούν συσκευές που έχουν την ικανότητα να "σνιφάρουν" τα πακέτα που στέλνει το ασύρματο πληκτρολόγιο σας στον δέκτη.
  4. Κάμερες: Αν και δεν είναι μορφή Keylogging μία κάμερα στρατηγικά τοποθετημένη μπορεί να καταγράφει τι πληκτρολογείτε.

Τι υποκλέπτουν
Όσα στηρίζονται σε συσκευές καταγράφουν τους χαρακτήρες που πληκτρολογείτε. Αυτά που στηρίζονται σε λογισμικό εχουν επιπλέον ικανότητες να τραβάνε φωτογραφίες ή ακόμα και βίντεο από την επιφάνεια του υπολογιστή σας.


Ο θύτης πως παραλαμβάνει τα δεδομένα;
Ή απευθείας με φυσική επαφή από τον υπολογιστή του θύματος δηλαδή εγκαθιστά το keylogger- αφήνει το θύμα ανέμελο- επανακτά φυσική επαφή με τον υπολογιστή και παίρνει τα δεδομέναη . Ή εξ' αποστάσεως δηλαδή ζητάει από το Keylogger να του στείλει τα δεδομένα μέσω ασύρματου δικτύου ή μέσω του ίντερνετ (π.χ. μέσω ενός email).

Dec 18, 2011

Ασφάλεια κωδικών από επιθέσεις

Οι κωδικοί μας μπορούν να γίνουν γνωστοί σε ένα τρίτο πρόσωπο μέσω δύο βασικών τρόπων. Ο πρώτος είναι η υποκλοπή είτε άμεσα από τον υπολογιστή μας (keyloggers, wi-fi sniffing) είτε από τις βάσεις δεδομένων κάποιας εταιρίας όπου είναι αποθηκευμένοι. Ο δεύτερος τρόπος που είναι και αυτός που θα μας απασχολήσει είναι η απευθείας επίθεση. Αν μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε αυτές τις επιθέσεις θα είχαμε δύο μεγάλες κατηγορίες τις επιθέσεις λεξικού (dictionary attack) και τις επιθέσεις  ωμής βίας (Brute-force attack).


Επιθέσεις λεξικού
Η επίθεση γίνετε με ένα πρόγραμμα που δοκιμάζει όλες τις λέξεις που υπάρχουν σε ένα λεξικό. Αυτό
σημαίνει οτι αν ο κωδικός σας δεν υπάρχει στο λεξικό δεν υπάρχει περίπτωση να τον ανακαλύψει το πρόγραμμα. Μοναδικός τρόπος άμυνας είναι να φροντίσουμε ο κωδικός μας να μην υπάρχει σε λεξικό.

Ο κωδικός σας θα πρέπει:

  1. να έχει όσο περισσότερούς χαρακτήρες γίνετε.
  2. να έχει κεφαλαία γράμματα.
  3. να έχει πεζά γράμματα.
  4. να έχει αριθμούς. 
  5. να έχει σύμβολα (!,@,#,$,& κτλ.).
  6. να μην είναι όνομα.
  7. να μην έχει σχέση με το όνομα που είναι συνδεδεμένος.
  8. να μην περιέχει οποιαδήποτε ημερομηνία.

Brute-force attacks
Το πρόγραμμα θα αρχίσει να δοκιμάζει όλους του πιθανούς συνδυασμούς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή ο κωδικός θα αποκαλυφθεί. Μόνη μας άμυνα είναι ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί ανεβαίνει ανάλογα με τους χαρακτήρες που περιέχει ο κωδικός. Δηλαδή θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την διαδικασία τόσο χρονοβόρα ώστε να μην αξίζει τον κόπο. Ευτυχώς, κάποιες υπηρεσίες αντιλαμβάνονται τέτοιες επιθέσεις και έτσι μπλοκάρουν για κάποιο χρονικό διάστημα τον λογαριασμό που δέχεται την επίθεση.

Εργαλεία:
Δύο σελίδες για να δείτε πόσο ισχυρός είναι ο κωδικός σας:

και δύο που δημιουργούν αυτόματα ισχυρούς κωδικούς:

H Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Διαδικτύου


του John Perry Barlow
Κυβερνήσεις του Βιομηχανικού Κόσμου, κουρασμένοι γίγαντες της σάρκας και του ατσαλιού, έρχομαι από τον κυβερνοχώρο, το καινούργιο σπίτι του πνεύματος. Εκ μέρους του μέλλοντος, ζητώ από εσάς που ανήκετε στο παρελθόν να μας αφήσετε ήσυχους. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι ανάμεσά μας. Δεν έχετε καμμία εξουσία εκεί που μαζευόμαστε.
Δεν έχουμε καμμία εκλεγμένη κυβέρνηση, ούτε πρόκειται να έχουμε ποτέ, γι’ αυτό απευθύνομαι σε σας με μόνη τη δικαιοδοσία, με την οποία μιλά πάντα η ελευθερία. Κηρύσσω λοιπόν ότι ο παγκόσμιος κοινωνικός χώρος που δομούμε είναι από φυσικού του ανεξάρτητος από τις τυρρανίες που επιδιώκετε να μας επιβάλλετε. Δε έχετε κανένα ηθικό δικαίωμα να μας κυβερνάτε, ούτε κατέχετε κάποιες μεθόδους επιβολής, για τις οποίες έχουμε βάσιμους λόγους να φοβόμαστε.
Οι κυβερνήσεις αντλούν τις νόμιμες εξουσίες τους από την αποδοχή των κυβερνωμένων. Ποτέ δε ζητήσατε, ούτε ποτέ πήρατε τη δική μας. Δε σας καλέσαμε. Δε μας γνωρίζετε, ούτε γνωρίζετε για τον κόσμο μας. Ο κυβερνοχώρος δε χωρά μέσα στα σύνορά σας. Να μην πιστεύετε ότι μπορείτε να τον δομήσετε σα να είναι δημόσιο έργο. Δε μπορείτε. Εναπόκειται στη φυσική εξέλιξη και αναπτύσσεται μέσα από τις συλλογικές μας δράσεις.
Δεν πήρατε μέρος στον δικό μας μεγάλο και διαρκώς κλιμακούμενο διάλογο, ούτε δημιουργήσατε τον πνευματικό πλούτο που υπάρχει στις «αγορές» μας. Αγνοείτε την κουλτούρα, τα ήθη ή τους κώδικές μας που ήδη παρέχουν στην κοινωνία μας περισσότερη τάξη από όση ποτέ θα μπορούσαν να επιβάλλουν οι βίαιοι νόμοι σας.
Ισχυρίζεστε ότι υπάρχουν προβλήματα ανάμεσά μας που χρειάζονται την επέμβασή σας, για να λυθούν. Χρησιμοποιείτε αυτό τον ισχυρισμό ως δικαιολογία, ώστε να εισβάλετε στους κόσμους μας. Πολλά από αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν. Όπου υπάρχουν αληθινές εντάσεις, όπου υπάρχουν προβλήματα, θα τα προσδιορίσουμε και θα τα λύσουμε με τον τρόπο μας. Δημιουργούμε το δικό μας Κοινωνικό Συμβόλαιο. Αυτό το καινούργιο σύστημα διακυβέρνησης θα χτιστεί σύμφωνα με τις συνθήκες του δικού μας κόσμου, όχι του δικού σας. Ο κόσμος είναι διαφορετικός.
Ο κυβερνοχώρος αποτελείται από συμβάσεις, σχέσεις και πνευματική δημιουργία, που σαρώνουν σα κύμα τους ιστούς της επικοινωνίας μας. Ο δικός μας κόσμος είναι ένας κόσμος που βρίσκεται παντού και πουθενά, αλλά πάντως δε βρίσκεται εκεί όπου κατοικούν τα σώματά μας.
Χτίζουμε ένα κόσμο όπου όλοι μπορούν να συμμετέχουν χωρίς προνόμια ή περιορισμούς που να απορρέουν από τη φυλή, την οικονομική ισχύ, στρατιωτική δύναμη ή τόπο γέννησής τους.
Οι νομικές σας έννοιες σχετικές με την ιδιοκτησία, την έκφραση, την ταυτότητα, την κινητικότητα και τον περιβάλλοντα κόσμο δεν έχουν εφαρμογή στο δικό μας κόσμο. Είναι όλες βασισμένες στην ύπαρξη της ύλης και εδώ δεν υπάρχει ύλη.
Οι υπάρξεις μας δεν έχουν φυσική υπόσταση, γι’ αυτό, αντίθετα με εσάς, δεν μπορούμε να αποκτήσουμε τάξη μέσω της βίας. Πιστεύουμε ότι το σύστημα διακυβέρνησής μας θα προκύψει από την ηθική, την αμοιβαία αλληλοκατανόηση και την επιδίωξη του κοινού καλού. Οι υπάρξεις μας μπορεί να πραγματώνονται ταυτόχρονα σε πολλούς από τους χώρους, στους οποίους ασκείτε δικαιοδοσία. Ο μόνος νόμος που αναγνωρίζουν όλες οι επιμέρους κοινότητές μας είναι ο χρυσός κανόνας. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας σε αυτή τη βάση. Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε τις λύσεις που προσπαθείτε να μας επιβάλλετε.
Στις ΗΠΑ σήμερα ψηφίσατε ένα νομοθέτημα, το Νόμο Περί Αναμόρφωσης των Τηλεπικοινωνιών, ο οποίος αντίκειται στο ίδιο το Σύνταγμά μας και προσβάλλει τα όνειρα του Jefferson, του Washington, του Mill, του Madison, του DeToqueville και του Brandeis. Αυτά τα όνειρα πρέπει τώρα να ξαναγεννηθούν ανάμεσά μας.
Είστε φοβισμένοι από τα ίδια σας τα παιδιά, επειδή αυτά είναι ιθαγενείς σε έναν κόσμο, στον οποίο εσείς θα είστε πάντα μετανάστες.
Επειδή τα φοβάστε, εμπιστεύεστε στις κυβερνητικές γραφειοκρατίες τις γονικές υποχρεώσεις, που είστε τόσο δειλοί να αντιμετωπίσετε εσείς οι ίδιοι. Στον κόσμο μας, όλα τα συναισθήματα και οι εκφράσεις της ανθρωπότητας, από τα πιο ποταπά μέχρι τα πιο αγγελικά, είναι μέρη ενός αδιάσπαστου όλου, του παγκοσμίου ηλεκτρονικού διαλόγου. Δε μπορούμε να διαχωρίσουμε τον άνεμο που πνίγει από τον άνεμο που απογειώνει.
Στην Κίνα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Σιγκαμπούρη, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, προσπαθείτε να σταματήσετε τον ιό της ελευθερίας με το να φτιάχνετε αστυνομίες στα σύνορα του κυβερνοχώρου. Αυτές μπορεί να κρατούν μακριά την επιδημία για κάποιο χρόνο αλλά θα αποτύχουν σε ένα κόσμο που σύντομα θα κυριευθεί από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας.
Οι όλο και πιο απολιθωμένες βιομηχανίες πληροφορικής σας θα προσπαθούν να επιτείνουν την επιβίωσή τους με το να προτείνουν νόμους στις ΗΠΑ και αλλού, με τους οποίους θα ισχυρίζονται ότι έχουν έχουν παγμόσμια δικαιώματα ιδιοκτησίας στην ίδια την ανθρώπινη έκφραση. Οι νόμοι αυτοί θα κηρύττουν ότι οι ιδέες δεν είναι τίποτα άλλο από άλλο ένα βιομηχανικό προϊόν, ίδιας φύσης με το ακατέργαστο σίδερο. Στον κόσμο μας, ο,τιδήποτε παράγει ο ανθρώπινος νους, μπορεί να αναπαραχθεί και να μοιραστεί απεριόριστα και με μηδενικό κόστος. Η παγκόσμια διακίνηση σκέψης δε χρειάζεται πλέον τις βιομηχανίες σας, για να ευδοκιμήσει.
Αυτά τα αυξανώμενα εχθρικά και αποικιοκρατικά μέτρα μας τοποθετούν στην ίδια θέση με παρελθόντες εραστές της ελευθερίας και της αυτονομίας, που έπρεπε να απορρίψουν την κυριαρχία μακρινών, ανίδεων εξουσιών. Οφείλουμε να κάνουμε τους εικονικούς εαυτούς μας να αναπτύξουν ανοσία στην εξουσίασή σας, ακόμη και αν οι φυσικές μας υπάρξεις συνεχίζουν να υποκύπτουν στο νόμο σας. Θα απλωθούμε σε όλο τον πλανήτη έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να συλλάβει τις σκέψεις μας.
Θα δομήσουμε έναν πολιτισμό του νου στον κυβερνοχώρο. Ας είναι πιο ανθρώπινος και δίκαιος από τον κόσμο που έχουν μέχρι τώρα φτιάξει οι κυβερνήσεις σας.
Νταβός, Ελβετία
Φεβρουάριος 8, 1996

Το αυθεντικό κείμενο: (link)

Τα SOPA / PIPA ως Απόπειρα για την Επιβολή Παγκόσμιας Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο & οι Κοινωνικές Αντιστάσεις

Σε κάθε ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα (κογκρέσο/ γερουσία) των ΗΠΑ έχουν σχεδόν ταυτόχρονα εισαχθεί προς ψήφιση δύο διαφορετικά νομοσχέδια, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα ψηφιακά μας δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν τελικά οποιοδήποτε από τα νομοσχέδια αυτά ψηφιστεί, θα συσταθεί με βάση αυτό ένας πανίσχυρος μηχανισμός διαδικτυακής λογοκρισίας, οι επιπτώσεις του οποίου θα επεκταθούν πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ και θα αλλάξουν για πάντα το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε. Η εισαγωγή των νομοσχεδίων προς ψήφιση έχει ξεσηκώσει θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην Αμερικάνικη κοινωνία, ενώνοντας ένα ευρώ μέτωπο κινημάτων, φορέων και οργανώσεων καθώς εταιρειών – κολοσσών.

SOPA / PIPA ή μάλλον «Σώπα(σε)»
Το SOPA (Stop Online Piracy Act), το πρώτο και πιο επικίνδυνο από τα δύο νομοσχέδια, το οποίο εισήχθη στις 26 Οκτωβρίου από μία μικτή επιτροπή Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών βουλευτών και αναμένεται να ψηφιστεί στις 15 Δεκέμβρη, προβλέπει την εγκαθίδρυση μίας μαύρης λίστας ιστοσελίδων, η πρόσβαση στις οποίες θα αποκόπτεται για οποιονδήποτε παραμένει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οποιοσδήποτε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορεί με μία απλή εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώνει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας να διακόπτουν εντελώς την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, που υποστηρίζεται ότι εμπλέκονται με παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και καταχωρητές ονομάτων χώρου, παρόχους φιλοξενίας και άλλων υπηρεσιών προς αυτές να διακόπτουν κάθε συνεργασία. Τυχόν ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου θα αποτελέσει άλλο ένα λιθαράκι στον νομικό επεκτατισμό των ΗΠΑ, καθώς θα καθιστά δίχως την δυνατότητα προηγούμενης δικαστικής προστασίας μη προσβάσιμες σε όλες τις ΗΠΑ ιστοσελίδες, που έχουν καταχωρηθεί ή/και φιλοξενούνται αλλού στον κόσμο. Η δε λογοκρισία, που επιφέρει η ψήφισή του, θα συγκρίνεται τόσο τεχνικά όσο και ποιοτικά με το ψηφιακό «Σινικό Τείχος» της Κίνας. Παρόμοιου χαρακτήρα προβλέψεις έχει και το PIPA (Protect IP), νομοσχέδιο που βρίσκεται στα τελευταία στάδια ψήφισής του στην Γερουσία.

Οι Επιπτώσεις
Τα προτεινόμενα νομοσχέδια αποτελούν στροφή σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με το μέγεθος περιστολής των ψηφιακών μας δικαιωμάτων. Η δημιουργία μαύρης λίστας ιστοσελίδων και διαδικτυακών τόπων, που καταγγέλλεται ότι παραβιάζουν το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, η εισαγωγή σε αυτή δίχως την πρότερη έκδοση απόφασης δικαστηρίου και η ταχεία διακοπή πρόσβασης, το βάρος σε έξοδα και ενέργειες για την επαναφορά της οποίας θα πέφτει στον πλέον εγγεγραμμένο στη λίστα αυτή, αποτελούν πρωτοφανείς επεμβάσεις στον κυβερνοχώρο, που πλήττουν με απαράδεκτο τρόπο θεμελιώδη δικαιώματα και εγκαθιδρύουν ένα καθεστώς γενικευμένης καταστολής. Η ραγδαία επέκταση των ιδιωτικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας τα τελευταία χρόνια αλλά και η ουσιαστική ασυμβατότητά τους με τα ψηφιακά περιβάλλοντα θα οδηγήσει στη επέκταση της χρήσης ενός τέτοιου μηχανισμού λογοκρισίας και για άλλους σκοπούς, όπως για την περιστολή της ελευθερίας έκφρασης και για τον αθέμιτο εμπορικό ανταγωνισμό. Θα αυξήσει δε υπέρμετρα την ευθύνη και τα έξοδα λειτουργίας των μεσαζόντων του διαδικτύου, οδηγώντας σταδιακά σε μία υπέρμετρη εμπορευματοποίηση του κυβερνοχώρου. Αν μάλιστα τέτοια νομοσχέδια ψηφιστούν στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά τη χώρα με τον κομβικό ρόλο στο διαδίκτυο, η ψήφιση πανομοιότυπων νόμων σε όλο τον κόσμο θα είναι απλώς θέμα χρόνου.

Οι Κοινωνικές Αντιστάσεις
Ενάντια στην αδιανόητη επίθεση καταστολής του κράτους των ΗΠΑ και των ισχυρών κατόχων πνευματικής ιδιοκτησίας έχει συγκροτηθεί ένα ευρύτατο κοινωνικό κίνημα, που απλώνεται σε όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα. Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του SOPA στο Κογκρέσο, η οποία είχε ανακηρυχθεί ως ημέρα Αμερικανικής λογοκρισίας, εστάλησαν ένα εκατομμύριο e-mails διαμαρτυρίας, συλλέχθηκαν 250.000 υπογραφές και έγιναν 88.000 τηλέφωνα διαμαρτυρίας, ενώ συμμετείχαν περισσότερες από 6.000 ιστοσελίδες. Συνασπισμοί από δεκάδες από τις μεγαλύτερες οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων έχουν ενωθεί στον αγώνα ανατροπής του νομοσχεδίου. Ακόμη όμως και επιχειρηματικοί κολοσσοί των νέων τεχνολογιών, όπως οι Google, Yahoo, Facebook, Twitter, έχουν εκδηλώσει με θετικές ενέργειες την αντίθεσή τους.

Η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι πολύ καλύτερη. Ήδη σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο δρακόντιες νομοθεσίες υποχρεώνουν τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να μην παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για έναν χρόνο σε χρήστες, που καταγγέλθηκαν ότι παραβιάζουν το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επισήμως ταχθεί υπέρ της ACTA, μίας υπό διαβούλευση διακρατικής σύμβασης, η οποία θα εγκαθιδρύει παγκόσμιο έλεγχο στο διαδίκτυο. Τέτοιες ωμές παρεμβάσεις δεν τηρούν πλέον ούτε τα προσχήματα τήρησης της δημοκρατικής νομιμότητας. Είναι στο χέρι όλων μας να αλλάξουμε τα πράγματα με δημιουργία μαχητικών και οριζόντιων κινημάτων και εδώ, στη χώρα μας σε συντονισμό με το παγκόσμιο κίνημα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ψηφιακών δικαιωμάτων.

Περισσότερα:
American Censorship Day
Electronic Frontier Foundation
Το SOPA στη Wikipedia

Πηγή: http://dln.gr/

Δωρεάν μαθήματα ασφάλειας και κρυπτογραφίας από Berkeley & Stanford

To Stanford και το Berkeley συνεργάζονται για την διεξαγωγή πειραματικών e-learning μαθημάτων για το εαρινό εξάμηνο. Προσωπικά, έχω παρακολουθήσει το μάθημα τους για τις βάσεις δεδομένων που διεξάχθηκε στο χειμερινό εξάμηνο και έμεινα πλήρως ικανοποιημένος. Καταρρίπτουν κάθε μύθο για την ηλεκτρονική παιδεία καθώς προσφέρουν γνώσεις μακράν καλύτερες από τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Στο σύνολο προσφέρονται 16 μαθήματα, αυτά που μας απασχολούν ως blog περισσότερο είναι:



Η κρυπτογραφία: http://www.crypto-class.org/
και η ασφάλεια υπολογιστών: http://www.security-class.org/


Τα υπόλοιπα μαθήματα μπορείτε να τα δείτε κάτω στις προαναφερθείς σελίδες. Τα μαθήματα είναι στα Αγγλικά προφανώς και δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής αν και θεωρώ ότι το γνωστικό επίπεδο υπερβαίνει οποιαδήποτε βεβαίωση.