Dec 27, 2011

Ghostery: Δείτε ποιοι σας παρακολουθούν


Ένας από του λόγους που παρακολουθούμαστε κατά την περιήγηση μας στο διαδίκτυο είναι η στατιστική. Ένα κράτος ή μια εταιρία παρακολουθόντας τους πολίτες ως σύνολο μπορεί να βγάλει κάποια στατιστικά συμπεράσματα, όταν μάλιστα παρακολουθεί έναν πολίτη ξεχωριστά μπορεί να γνωρίζει ουσιαστικά τα πάντα για αυτόν το πως θα τα χρησιμοποιήσει κυμαίνετε από το να τον χαρακτηρίσει επικίνδυνο ή να μπορεί να του πλασάρει χαζοχαρούμενες διαφημίσεις ειδικά για αυτόν (όχι δεν είναι ήταν θέμα τύχης η διαφημίσεις που ξεπετάγονταν).

Θα δούμε λοιπόν ένα πρόσθετο για τον Firefox ονόματι Ghostery αφού το εγκαταστήσουμε (βλέπε εδώ) βλέπουμε  το εικονίδιο με το φαντασματάκι στην μπάρα μας.


Ο αριθμός (2 στην προκειμένη περίπτωση) είναι οι trackers που μας παρακολουθούν. Αν κάνουμε κλικ επάνω στο φαντασματάκι θα εμφανιστεί το μενού όπου μορούμε να δούμε ποιος μας παρακολουθεί, να βρούμε τι πληροφορίες υπάρχουν για αυτόν και να τον μπλοκάρουμε.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο κώδικας του Ghostery θεωρείτε κλειστός, αν και η εταιρία έδειξε τον κώδικα(όχι όμως για το πρόσθετο) το Ghostery ανήκει πλέον στην εταιρία Evidon (πρώην The Better Advertising Project). Μπορεί ακόμα και το ίδιο να κατασκοπεύει χρησιμοποιήστε το με δική σας ευθύνη. Δική μου συμβουλή δείτε το- επιβεβαιώστε ότι δεν είμαι τρελός και όντως μας παρακολουθούν- απεγκαταστήσετε, σύντομα θα σας πληροφορήσω πως να απαλλαγείτε από τους κατασκόπους.

No comments:

Post a Comment