Dec 16, 2011

Proxy Server - Ανωνυμία, step 1

Ήδη υπαρχει σχετικο άρθρο, όπου αναφέρονται πρακτικά ορισμένοι proxy servers.
(link)

Τι είναι όμως ο proxy server;
Βασικά πρόκειται για εναν υπολογιστη-διαμεσολαβητή, μεταξύ του χρήστη και της ιστοσελίδας που αυτός ζητά να δει. Όλα τα αιτήματα του χρήστη και οι απαντήσεις της ιστοσελίδας/server διέρχονται από τον proxy server. Έτσι από την μεριά του χρήστη φαίνεται μόνο η επικοινωνία με το proxy, και όχι το ποιές σελίδες επισκέπτεται μέσω αυτού, ενώ από την μεριά του server της ιστοσελίδας φαίνεται μόνο η επικοινωνία με τον proxy server, και όχι ποιός χρήστης την επισκέπτεται.



Στην πιο απλή του μορφή (σε σχέση με την χρηστικότητά του), ένας proxy server είναι μια ιστοσελίδα, όπου κάποιος μπορεί να γράψει την διεύθυνση της σελίδας που θέλει να επισκεφτεί ανώνυμα, και ολα τα υπολοιπα τα αναλαμβάνει ο proxy server. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι web proxy servers.
Τέτοιου είδους είναι και οι proxy servers στο παραπάνω άρθρο.
Βασικό τους πλεονεκτήμα είναι ότι δεν απαιτούν καμμια εγκατάσταση απο τον χρήστη, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιβάλλοντα όπου ο χρήστης δεν έχει τετοια δικαιώματα (πχ. κοινοχρηστοι υπολογιστες).
Μειονέκτημα είναι οι περιορισμένες δυνατότητες τους (εξαρτάται αυτό απο τον εκάστοτε server), αλλα και το ότι δεν υπαρχει εγγύηση οτι ο server ειναι εχέμυθος, δηλαδή ότι όντως θα προστατέψει την ανωνυμία σου. Οι πιο γνωστοί και δημοφιλεις απο αυτούς λογικά δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.
Γενικά η χρήση τους ενδεικνυται σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση σε καποια ορισμένη ιστοσελίδα δεν είναι εφικτή λόγω τοπικού αποκλεισμού (πχ σε χωρους εργασιας). Για πιό διασφαλισμένη ανωνυμία και ασφάλεια κάποιος θα πρέπει να αναζητήσει πιό δυνατά και εξειδικευμένα εργαλεία.

Πιό εξειδικευμένα πλέον, κάποιος proxy server μπορεί με τις κατάλληλες ρυθμίσεις να διαχειρίζεται αυτόματα όλες τις διαδικτυακές επικοινωνίες, σε διάφορα επίπεδα, οπως σε επίπεδο browser, με κατάλληλη ρύθμιση του browser, και σε επίπεδο υπολογιστή, με ρύθμιση της σύνδεσης του υπολογιστή, ώστε ολα να δρομολογούνται μέσω του ορισμένου proxy server.

Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο της wikipedia

No comments:

Post a Comment