Dec 16, 2011

Ανοιχτό λογισμικό και ασφάλεια


Η προστασία και η ανωνυμία μας στην χρήση της τεχνολογίας πρέπει να αρχίζει από την βάση. Δηλαδή, πρέπει να ξεκινά από τα “εν οίκω”, την προστασία του υπολογιστή μας πριν την σύνδεση μας σε οποιοδήποτε δίκτυο.

Το λογισμικό του υπολογιστή χωρίζετε σε δυο κατηγορίες (πολύ περιληπτικά):

1.Το κλειστό λογισμικό (Proprietary software): Λογισμικό στο οποίο δεν έχουμε πρόσβαση στον κώδικα του. Όπως είναι τα windows, osx, internet explorer, opera, outlook,chrome.

2.Το ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοιχτού κωδικά (Free and open-source software): Λογισμικό στο οποίο έχουμε πρόσβαση στον κώδικα του. Όπως είναι το Linux, ο Firefox, ο Thunderbird.


Εξετάζοντας τα ως προς την ασφάλεια μας βλέπουμε ότι ενώ στον κλειστό κώδικα μας είναι αδύνατο να ελέγξουμε ότι το λογισμικό που χρησιμοποιούμε δεν κλέβει η κατακρατεί προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στο ανοιχτό λογισμικό.
Μπορεί κάποιος προσωπικά να μην έχει τις γνώσεις για να πραγματοποιήσει τον έλεγχο στον κώδικα, κάποιοι άλλοι όμως το ελέγχουν ανά πάσα στιγμή αφού ο κώδικας είναι ορατός για όλους. Για maximum ασφάλεια, αν και υπάρχουν έτοιμα αρχεία εγκατάστασης για ευκολία, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να στήσει τον κώδικα από την πηγή στο σύστημα του (compile from source).

Ως πρόγραμμα περιήγησης Web (Web browser) θα προτείνω οποιονδήποτε ανοικτου λογισμικού αλλά κατά προτίμηση τον Firefox γιατί εκτός από έναν πολύ κάλο περιηγητή διαθέτει και πολύ χρήσιμα extension που θα παρουσιάσω σε επόμενα άρθρα.
Για email client θα προτείνω τον Thunderbird συγγενικό project με τον Firefox.

Η αλλαγή βεβαίως π.χ. του explorer με τον Firefox είναι μια εύκολη διαδικασία. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για την αλλαγή λειτουργικού συστήματος π.χ. από windows σε Linux δεν ειναι ότι πιο ευχάριστο για τον απλό χρήστη κυρίως λόγω της δύναμης της συνήθειας. Ευτυχώς πλέον υπάρχουν διανομές φιλικότατες προς τον χρήστη και με εγκατάσταση πλήρως αυτοματοποιημένη. Συμβουλή μου είναι πάντοτε το ανοικτό λογισμικό αλλά καταλαβαίνω ότι πολλοί δεν θέλουνε να εγκαταλείψουνε το ιδιόκτητο λογισμικό που έχουν συνηθίσει, η χρυσή τομή είναι ένα σύστημα dual boot (δηλαδή ένα σύστημα που έχει εγκατεστημένα windows και Linux και κατά την εκκίνηση επιλέγετε σε ποιο σύστημα θα εισέλθετε) έτσι αν δεν μπορείτε να απαγκιστρωθείτε από τα windows ή το osx μπορείτε να τα έχετε παράλληλα με linux και όταν θέλετε ανωνυμία και ασφάλεια να εισέρχεστε στα linux.

Να αναφέρω συνοπτικά τα πλεονεκτήματα του linux:
  1. Ανοιχτό λογισμικό (αναφέρθηκα ποιο πάνω).
  2. Περιλαμβάνει αποθετήρια (reprositories) από τα οποία μπορείτε να εγκαθιστάτε λογισμικό που θεωρείτε ασφαλές.
  3. Σχεδόν απρόσβλητο από ιούς και malware (θα έπρεπε να τους γράψετε μόνοι σας ή να εγκαθιστούσατε από πηγές που δεν εμπιστεύεστε). Ένα σύστημα καθαρό από ιούς trojan και malware προστατεύει τα δεδομένα σας.
  4. Κληρονομώντας το unix η διαχείριση διαφορετικών χρηστών σε έναν υπολογιστή γίνετε εύκολη με τον ιδιοκτήτη του υπολογιστή να διατηρεί τον κωδικό του υπερχρήστη (superuser ή root ή administrator).

Υπάρχουνε άπειρες διανομές Linux αλλά για πρώτη επαφή με το λειτουργικό θα πρότεινα τα πασίγνωστα πλέον Ubuntu ή τα Μint. Τα δεύτερα προέρχονται από τα πρώτα και έχουν κάποιες πρόσθετες ευκολίες. Υπάρχουν οι κοινότητες χρηστών για τις διανομές και πραγματικά κάνουν τρομερή δουλειά στον τομέα αλληλοβοηθείας που θα ζήλευε οποιαδήποτε εταιρία τεχνικής υποστήριξης.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: Απολυτά ασφαλές σύστημα ΔΕΝ υπάρχει. Απλά προσπαθούμε να προστατευθούμε όσο καλύτερα γίνετε.

Links:

Η σελίδα του Ubuntu:

Η σελίδα της ελληνικής κοινότητας του Ubuntu:

Η σελίδα του Mint:

Η σελίδα της ελληνικής κοινότητας του Mint:

Η σελίδα της Mozilla (Firefox, Thunderbird):

No comments:

Post a Comment